Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) a fost înființată pe data de 13 ianuarie 1875, la șase ani de la întemeierea Facultății de Medicină din București. Inițiativa a pornit din dorința studenților de a se manifesta științific într-un cadru organizat, în contextul unei perioade în care accesul către cărțile și revistele medicale ale vremii era îngreunat de slaba dezvoltare a bibliotecilor care nu puneau la dispoziție ultimele publicații din domeniul medical. Astfel, Nicolae Manolescu, împreună cu alți nouă membri fondatori, pun bazele primei societăți a studenților din România.
În ianuarie 1881, membrii Societății editează primul număr al revistei de comunicări științifice „Spitalul”, cu apariție lunară și distribuție pe bază de abonament, fiind prima revistă științifică editată în România. În perioada următoare, Societatea cunoaște o dezvoltare exponențială.
SSMB, împreună cu alte 11 organizații studențești, devine în anul 1991 membru fondator al Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) - FASMR – Împreună facem diferența!, prin intermediul FASMR, Societatea urmând să obțină statutul de membru IFMSA - International Federation of Medical Students' Associations - Home - IFMSA. Prin activitatea susținută în cadrul FASMR, SSMB contribuie la adoptarea unor poziții naționale ale studenților mediciniști în legătură cu situații ce îi privesc direct pe aceștia, poziții ce sunt ulterior transmise Ministerului Sănătății în vederea soluționării acestor probleme sau în vederea dezbaterii propunerilor legislative.
În plus, SSMB este și membru fondator al Uniunii Studenților din România (USR), organizație prin intermediul căreia asigură reprezentarea studenților mediciniști în toate forurile care se implică în probleme de interes studențesc.
În prezent, SSMB este o organizație studențească independentă, apolitică și neguvernamentală, ce reprezintă studenții Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila". Urmând modelul IFMSA, organizația este împărțită în departamente și divizii, fiecare dintre acestea jucând un rol esențial în desfășurarea activităților Societății. Pe lângă implicarea activă în reprezentarea studențească, prin intermediul proiectelor, conferințelor și workshopurilor, SSMB reușește să își pună amprenta și asupra celorlalți membri ai societății.
Astfel, organizația își propune să asigure acces egal la educație și îngrijiri medicale pentru toți cetățenii, să informeze populația cu privire la noțiunile de sănătate publică, sănătate reproductivă, drepturile omului și pace și să ofere oportunități științifice, de cercetare și de schimburi internaționale pentru viitoarea generație de medici.
Simulare Examenului de Admitere la Medicină este singurul eveniment premergător Examenului de Admitere recunoscut de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Este un proiect emblematic al SSMB, menit să aducă în același cadru actuali studenți la Medicină și viitoare generații, împărtășind din experiențele lor și astfel venind în sprijinul liceenilor ce se pregătesc pentru susținerea Examenului de Admitere.
Simularea își propune să încurajeze elevii să descoperi informații noi, ce vor putea fi aprofundate ulterior, astfel încât în ziua examenului să fie pregătiți pentru cele mai bune rezultate. Prin participare au posibilitatea de a susține un examen organizat în condiții asemănătoare cu admiterea propriu-zisă.
Pentru desfășurarea evenimentului nostru, aflat deja la a XV-a ediție, sunt implicați anual peste 900 de voluntari, studenți la Medicină, pentru a crea o experiență fidelă admiterii celor peste 3700 de participanți.
După desfășurarea Simulării propriu-zise, participanții au ocazia să se familiarizeze cu viața de student și să afle despre oportunitățile pe care facultatea noastră le oferă, în cadrul UMFCD Students’ Fair,cel mai mare Târg din România adresat elevilor entuziaști, aspiranți la profesia de medic. De la cursuri de prim ajutor în cadrul Centrului de Inovație și eHealth (CIeH) și workshopuri de chirurgie, până la schimburi de experiențe cu Erasmus și proiecte de cercetare medicală - Medicină Spațială, pe toate le vor putea descoperi la Târg participanții dornici de a face primii pași spre o carieră medicală.
Puteți urmări activitatea noastră pe site-ul dedicat Simulării: simulare.ssmb.ro, sau pe paginile de social media ale SSMB!
LSMDB reprezintă Liga Studenților la Medicină Dentară București, o organizație creată cu scopul de a apăra drepturile și interesele studenților, indiferent de gen, religie, naționalitate sau apartenență politică.
Asociația noastră, cofondatoare FSMDR (Federația Studenților la Medicină Dentară din România), membră IADS (International Association of Dental Students), EDSA (European Dental Students’ Association) și USR (Uniunea Studenților din România), oferă studenților oportunități de a se dezvolta pe plan personal prin activitățile de voluntariat oferite de proiectele noastre, cât și de a participa la diferite workshopuri, care joacă rolul de a pune bazele cunoașterii și exersarea celor mai actuale tehnici medicale, alături de doctori renumiți naționali cât și internaționali, de la care fiecare student al facultății noastre poate învăța ce înseamnă să fii un medic stomatolog de succes.
Pentru mai multe informații accesează site-ul nostru aici.
Societatea Studenților în Farmacie București (SSFB) este o organizație non-guvernamentală, apolitică și independentă, care funcționează în cadrul Facultății de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.
Scopul societăţii, definit prin statut, este de a apăra interesele tinerilor studenţi ai Facultăţii de Farmacie în domeniile ştiinţific, social şi cultural. Este o organizaţie independentă de autorităţile Facultăţii de Farmacie Bucureşti, dar menţine strânse relaţii de cooperare cu acestea, precum şi cu alte organizaţii profesionale sau studenţeşti omoloage din cadrul Facultăţilor de Medicină şi Medicină Dentară.
SSFB este membru activ, cu drepturi depline în: Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România (FASFR), European Pharmaceutical Students’ Association (EPSA), International Pharmaceutical Students’ Association (IPSF) și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).
De-a lungul timpului, din dorința de a fi mereu la zi cu noutățile din domeniu și pentru că este necesar să devenim adevărați profesioniști, ne-am conturat Viziunea și Misiunea. Astfel, viziunea noastră este să producem o schimbare pozitivă în rândul populației prin dezvoltarea personală și profesională a studenților farmaciști.
Oferim studenților și voluntarilor proiecte pliate pe nevoile lor;
Construim o comunitate unită de studenți farmaciști;
Colaborăm cu profesorii pentru adaptarea programului educațional prin reprezentare și promovarea regulamentelor și drepturilor studenților;
Facilităm accesul studenților la oportunități naționale și internaționale.
Rezultatele deosebite ale SSFB au fost recunoscute prin premii precum Cea mai activă asociație studențească în cadrul Galei Farmaciștilor din decembrie 2014, prin nominalizări precum Top 3 cele mai influente asociații din Europa, în cadrul EPSA Annual Congress din aprilie 2015 sau a proiectului caritabil de Crăciun și a Campaniei de Donare de Sânge în cadrul edițiilor Galei Societății Civile din 2022 și 2023, precum și în cadrul Galei Tineretului organizată de Ministerul Familiei, a Tineretului și a Egalității de Șanse, obținând premiul al II-lea la secțiunea Proiectul anului 2023 pentru incluziune socială, cu proiectul „Prescrie un zâmbet! :)”.
În cei peste 30 de ani de activitate, SSFB a organizat anual aproximativ 30 de proiecte dedicate atât studenților farmaciști, cât și publicului larg. Temele abordate în cadrul acestora țin, atât de informarea asupra problemelor actuale de sănătate, cât și despre profesia de farmacist și vizează dezvoltarea personală și profesională a studenților farmaciști și implicit a voluntarilor SSFB. Organizăm atât proiecte din grila FASFR, cât și proiecte ale EPSA, IPSF sau ANOSR .
Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești, proiect ce oferă tuturor studenților oportunitatea de a-și susține lucrarea de cercetare în fața studenților Facultății de Farmacie, dar și a unui juriu format din cadre didactice;
Școala de Vară SSFB, proiect ce a debutat în anul 2009 a ajuns la cea de-a IX-a ediție. Timp de 5 zile, participanții Școlii de Vară se reunesc într-o zonă de munte sau mare și descoperă noi oportunități și aptitudini ce îi caracterizează. Este o modalitate minunată de a lega noi prietenii și de a petrece câteva zile din vacanța de vară într-un alt stil;
Prescrie un Zâmbet! :) este unul dintre cele mai iubite proiecte ale Societății prin intermediul căruia, în fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, ne apropiem mai mult de semenii noștrii pentru a-i face să zâmbească. Pentru noi, ca studenți farmaciști, pasiunea, empatia și spiritul de întrajutorare sunt foarte importante și ne definesc cu siguranță. Evenimentul principal al strângerii de fonduri este concertul de colinde tradiționale "Colindă, Farmacie! Dăruiește bucurie!", susținut de corul format din studenți și absolvenți;
Din tradiția SSFB face parte și revista pHarma Student, scrisă de studenți, pentru studenți. Lansată anual, în două numere, revista reunește articole pe teme diverse, din domeniul farmaceutic și non-farmaceutic, scrise nu doar de studenți, ci și de cadre didactice, absolvenți sau parteneri SSFB;
O altă campanie de impact este reprezentată de Campania de Donare de Sânge, organizată în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină „Col. prof. dr. Nicolae Nestorescu” (Centrul de Transfuzie Sanguină al MApN). Acțiunea are ca scop principal colectarea de sânge prin organizarea unui centru de colectare în incinta Facultății de Farmacie din București. În cadrul fiecărei ediții, participă peste 20 de studenți și profesori ai facultății, reușind să salvăm peste 60 de vieți.
Orice student sau absolvent (cu până la maximum 2 ani de la absolvire) al Facultăţii de Farmacie Bucureşti, indiferent de naţionalitate, se poate înscrie ca membru al SSFB.
Adresă: Str. Traian Vuia, Nr. 6, Sector 2, București (Facultatea de Farmacie București)
Email: office.ssfb@umfcd.ro
Site: ssfbucuresti.ro
Misiunea noastră este să ne aliniem la evoluția școlii românești de chirurgie, încurajând excelența în rezultatele obținute și formând generații de chirurgi cu un nivel excepțional de competență profesională și umană.
Evenimentele noastre includ workshopuri hands-on, care presupune participarea activă a celor implicați sub îndrumarea unor specialiști instruiți, manifestări științifice precum conferințe, sesiuni de comunicări și dezbateri, având ca scop conectarea studenților cu lumea științifică încă din primii ani de facultate, precum și organizarea congresului internațional SURGICON.
În ultimii ani, SSCR s-a bucurat de un real succes și prin organizarea Simulării Examenului de Rezidențiat. Scopul este facilitarea adaptării colegilor noștri absolvenți la acest examen important în parcursul lor profesional. Încercăm să oferim o experiență cât mai fidelă celei reale, atât organizatoric cât și informațional, prin varietatea și dificultatea subiectelor de examen.
Astfel, activitatea noastră are ca scop oferirea unui mediu propice dezvoltării unor abilități și cunoștințe utile pe întreg parcursul carierei medicale, ajutând la consolidarea unei baze informaționale ce poate fi îmbogățită pe viitor.
Pentru mai multe informații vizitează site-ul aici.
Grupul Studenţilor Medicinişti cu Activitate Științifică/ Scientific Organisation of Medical Students – SOMS, a luat naştere ȋn 1987 şi a căpătat personalitate juridică ȋn aprilie 1991. SOMS este singura organizaţie studenţească cu activităţi exclusiv ştiinţifice şi nonsindicale din cadrul Universităţii de Medicina şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti.
De la ȋnfiinţare, SOMS şi-a făcut simţită prezenţa prin sesiunile lunare de comunicări ştiinţifice, workshop-urile şi şcolile de vară desfăşurate cu regularitate, cȃt şi prin revista proprie numită IATROS, ȋntre anii 1990-1992, cu sediul redacţional ȋn Facultatea de Medicină. SOMS și-a demonstrat viabilitatea participȃnd la organizarea a 4 Congrese Internaţionale Științifice Studenţeşti de la Sinaia (1993) și Bucureşti (1994, 1998, 2002).
SOMS are ca scop primar promovarea științei în cadrul studentilor. Din acest motiv, proiectul principal al organizației din prezent este congresul MEDICS (Medical International Conference for Students) care aduna peste 600 de participanți anual, aflându-se la cea de-a 10-a ediție în 2025. Acesta aduce cele mai impresionante descoperiri internaționale în România. De-a lungul anilor, conferința a avut peste 60 de Speakeri internaționali, dintre care 5 sunt laureați ai Premiului Nobel.
Pe lângă congres, SOMS organizează un număr de workshop-uri axate pe știință în colaborare cu medici sau cercetători din domeniu. Spre exemplu, QUBICL este un workshop axat pe biochimie, în care participanții își pot masura nivelul de cortizol salivar. PILL este un alt eveniment SOMS apreciat de studenți, reprezentând o introducere în lumea farmaceutică, mai exact, manufacturarea de medicamente. FOCUS este un workshop axat pe ecocardiografie, fiind organizat special pentru studenții din anii clinici.
Între cele mai căutate evenimente SOMS se numără și Summer Opportunities Abroad, prin intermediul căruia studenții pot afla mai multe despre oportunitățile de cercetare internaționale, desfăşurate în timpul verii. Prin activităţile şi proiectele sale, SOMS urmăreşte cu consecvenţă aplicarea conceptelor ce au stat la baza creării sale, ȋncercȃnd să modeleze elanul tinerilor săi membri la realităţile vieţii ştiinţifice studenţeşti din Romȃnia, a cărei ȋmbunătăţire şi evoluţie este principalul scop al SOMS.
Strada Dionisie Lupu Nr. 37, Sector 2, București, România
Telefon:
+4021 3180719
+4021 3180721
+4021 3180722
E-mail: rectorat@umfcd.ro
© 2025 Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" | Toate drepturile rezervate.