• Fundatie
  • Mail @UMFCD
  • Biblioteca
  • Editura
  • Contact

UMFCD

  • Despre UMFCD
    • Biroul rectorului
      • Istoric UMFCD
      • Mesajul Rectorului
      • Carta UMFCD
      • Misiunea asumată a UMFCD
      • Misiune și viziune
      • Raport Rector
      • Plan de management
      • Plan strategic de dezvoltare instituțională UMFCD 2021 – 2029
      • Planul operațional UMFCD 2025
      • Politica în domeniul calității 2024
      • Rectori precedenți
      • Arhivă Biroul Rectorului
    • Resurse umane
      • Cariere cadre didactice
      • Cariere administrative și didactic auxiliare
      • Cariere Institutul de Genomică
      • Transparența veniturilor salariale
      • Informații utile
    • Managementul calității
      • Asigurarea calității
      • Regulamente
      • Legislație
      • UMFCD în cifre
    • Relații publice
      • Informații publice
      • Distincții
      • Comunicate de presă
      • Identitate vizuală
    • Organizare
      • Conducerea Universității
      • Senat
    • Organizare
      • Consiliul de Administrație
      • Școala Doctorală
    • Organizare
      • Direcția Cercetare-Dezvoltare-Inovare
      • Comisia de Etică și Deontologie Universitară CEDU
    • Organizare
      • Structuri administrative
      • Alegeri academice
  • Educație
    • Facultăți și resurse
      • Facultatea de Medicină
      • Facultatea de Stomatologie
      • Facultatea de Farmacie
      • Facultatea de Moașe și Asistență Medicală
      • Biblioteca
      • Editura
    • Admitere licență
      • Admitere 2025
    • Examen de disertație
      • Regulament examen
      • Informații Examen de Disertație Sep. 2025 – Facultatea de Medicină
      • Informații Examen de Disertație Sep. 2025 – Facultatea de Stomatologie
      • Informații Examen de Disertație Sep. 2025 – Facultatea de Farmacie
      • Informații Examen de Licență Sep. 2025 – FMAM
    • Masterat
      • Admitere Master 2025
      • Programe master
      • Admitere Master
    • Admitere Studenți Internaționali
      • Portal Admitere
      • Admitere Studenți Internaționali – Limba Engleză – 2025-2026
      • Admitere Studenți Internaționali – Facultatea de Farmacie – Franceză 2025-2026
      • Admitere Studenți Internaționali – Limba Română – 2025-2026
      • Admitere Români de Pretutindeni 2025-2026
    • Doctorat
      • Organizare studii de doctorat
      • Abilitare
      • Admitere doctorat 2025-2026
    • Postuniversitar
      • Rezidențiat cetățeni din țări terțe U.E.
      • Diaspora – Români de pretutindeni
      • Rezidenți
      • A doua specialitate
    • Postuniversitar
      • Cursuri de perfecționare
      • Calendar de Examene și Concursuri MS
      • Transfer rezidenți
      • Schimbare de specialitate
      • Rezidențiat – Informații importante
  • Studenți
    • Viitori studenți
      • Bun venit în România
      • Capitala – București
      • De ce sa alegi UMFCD?
      • Simulare admitere
      • Mobilitate academică An universitar 2025/2026
    • Servicii sociale
      • Centrul de Consiliere și orientare în carieră
      • Cazare / Tabere / Burse / Decont transport
      • Servicii medicale
      • Activități de recreere
    • Norme legale
      • Codul studentului
      • ORDIN Nr. 4394/2024 privind Codul studentului
      • Regulament activitate profesională
      • Taxe și tarife universitare
      • Metodologie examinare online
    • Organizații studentești
      • SSMB
      • SOMS
      • LSMDB
      • SSFB
      • SSCR
      • Ghidul studentului
    • Carnetul studentului
    • Acte studii
    • Secretariat
      • Secretariat Medicină
      • Secretariat Stomatologie
      • Secretariat Farmacie
      • Secretariat FMAM
    • Direcția antreprenoriat studențesc, alumni, activități studențești, proiecte și programe
  • Cercetare și dezvoltare
    • Apeluri cercetare
      • Apeluri Deschise
      • Apeluri Viitoare
      • Evenimente/Resurse UEFISCDI
      • Căutare Parteneri
    • Proiecte
      • Proiecte UMFCD
    • Strategie Cercetare
      • Direcții de cercetare
      • Strategia de dezvoltare a activității
      • Strategia de resurse umane pentru cercetători
      • Glaasic
    • Centre de cercetare
      • Centre Universitare
      • Centre de cercetare UMFCD
    • Programe de sprijinire a cercetării
      • Programul Publish Not Perish
      • Suport pentru publicarea Open Access prin acordurile transformative Anelis Plus
      • Granturi de Cercetare „Carol Davila” 2025
    • Raportarea activității
    • Documente Utile
      • Documente Utile
      • Reguli mobilități
      • Planul pentru egalitatea de gen
      • Legislație cercetare
      • Centrul de cercetări interdisciplinare și translaționale cardio-cerebro-vasculare
      • Diverse
      • Contact DCDI
    • Comisia de Etică a Cercetării
      • Desfășurarea Practicii de Specialitate în UMFCD
      • Subcomisia de Etică a Cercetării Științifice
    • Universități partenere
    • Doctor Honoris Causa
    • Biroul UMFCD Bruxelles
  • Relații internaționale
    • Informații utile
      • Legislație
      • Autentificări acte
      • Regulament de deplasare
      • Formular solicitare de deplasare
    • Erasmus+
      • Biroul pentru ERASMUS+
      • Mobilități outgoing
      • Mobilități incoming
    • Parteneriate
      • Universități partenere
      • Oportunități
    • Afilieri
    • Internaționalizare
  • Home
  • Asuma-ti sa fii sanatos!
  • COMUNICAT DE PRESA: Asumă-ți să fii sănătos! – Echilibrul alimentar în perioada Sărbătorilor Pascale și a epidemiei Covid-19
vineri, 17 aprilie 2020 / Published in Asuma-ti sa fii sanatos!, Comunicate de presa, General

COMUNICAT DE PRESA: Asumă-ți să fii sănătos! – Echilibrul alimentar în perioada Sărbătorilor Pascale și a epidemiei Covid-19

Asistent Universitar Dr. Roxana Adriana Stoica

Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Departamentul 2, Disciplina Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, INDNBM ”N C Paulescu”

Cu ce ne confruntăm în această perioadă?

Cu ajutorul mass-media și a rețelelor de socializare s-au început mai multe campanii de responsabilizare a populației sau de educație privind măsurile cele mai bune pentru prevenirea răspândirii infecției respiratorii cauzate de Covid-19. De asemenea, există campanii de solidaritate, de utilizare rațională a resuselor și de asumare a deciziilor legate de sănătate, așa cum este și proiectul realizat de UMF Carol Davila –”Asumă-ți să fii sănătos!”. Unul dintre aspectele pozitive ale acestei epidemii este acela că permite instituțiilor, organizațiilor sau societăților competente să realizeze o educație în masă care poate conduce și la controlul altor boli pe termen lung. Este posibil ca, în perioada următoare, să observăm o scădere a numărului de cazuri de gripă, rinofaringite, tuberculoză, hepatită virală A, secundar conștientizării și aplicării corecte a măsurilor de igienă. De asemenea, este un moment bun să reflectăm asupra stilului de viață și asupra acelor necesități personale pentru care nu găsim niciodată timp.

Suprapunerea cu Sărbătorile Pascale deschide o fereastră spre meditație – suntem fortați de împrejurări să privim spre interior, și mai puțin la mesele îmbelșugate tradiționale sau la agitația exterioară. În România, 74% din populație consideră religia pe același loc cu identitatea națională, iar 21% merg la Biserică săptămânal (media țărilor din estul Europei fiind de 10%). Astfel, restricțiile afectează mai multe planuri.

Pe lângă problemele de ordin material (procurare hrană, apă), psihologice (teama de boală, neîncrederea în sistemul sanitar, stresul dat de insecuritatea locului de muncă), apar și cele morale legate de respectarea obiceiurilor religioase. Toate acestea duc la instabilitate emoțională, reglată uneori prin aport alimentar sau consum de alcool excesiv. Dificultățile sunt mai ușor acceptate de cei tineri, însă vârstinicii au reacții emoționale mult mai intense și au nevoie de suport, mai ales în condițiile în care au un sistem imunitar slăbit de alte boli asociate (imunodeprimare). Recomandările de mai jos vin ca un sprijin pentru păstrarea unui stil de viață sănătos și alegerea corectă a alimentelor în perioada următoare.

Ce înseamnă o imunitate bună?

Sistemul imunitar este una dintre cele mai complexe structuri ale corpului uman alături de rețelele de neuroni ale sistemului nervos. El are rolul de a se adapta prin celulele și moleculele pe care le produce (anticorpii) la toate agresiunile din mediul exterior. Sistemul imunitar are sarcina de a menține un echilibru cu totalitatea bacteriilor și virusurilor care trăiesc în sau pe suprafața corpului uman, numită microbiom. Numărul exact de virusuri care co-există cu celulele corpului nostru (virom) nu a putut fi calculat exact, dar probabil este de 10 ori mai mare decât numărul de bacterii. Coronavirusuri sau alți membri ale familiei Coronaviridae pun la încercare în permanență sistemul imunitar, de cele mai multe ori cauzând răceli banale.

Cum îmi pot influența imunitatea prin alimentație?

Tot ceea ce introducem prin alimentație în intestinul subțire și gros va interacționa cu microbiomul local, ajutând procesul de digestie și îmbunătățirea imunității. Acele persoane care au o dietă echilibrată, cu un aport normal de macronutrienți (glucide, lipide, proteine) și micronutrienți – vitamine și minerale, se vor apăra mai bine de eventuale infecții.

Dacă alimentele sunt bine spălate și preparate corect termic, riscul de îmbolnăvire dat de virusuri și bacterii dăunătoare scade. Nu există date confirmate prin care să se suțină ipoteza conform căreia noul Coronavirus se poate transmite direct de pe ambalaje. Totuși, sunt informații că virusul poate rezista până la 3 zile pe suprafețe din materiale plastice sau oțel. Recomandarea este să nu introduceți în casă imediat toate cumpărăturile, ci să le lăsați câteva ore în afara casei dacă este posibil, sau puteți dezinfecta ambalajele. De aceea, impulsul de a cumpara mult dintr-odată nu este avantajos. Procurați minimul de alimente pentru o perioadă de maxim 3-4 zile. Încercați să nu petreceți prea mult timp în magazine, folosiți o listă de produse necesare și încercați să o urmați, reușind să evitați aglomerația de Sărbători din marile magazine.

Recomadările generale ale Organizației Mondiale a Sănătății, la care am adăugat câteva note legate de alimentația tradițională, sunt următoarele:

– mâncați zilnic alimente neprocesate: fructe (4 porții), legume prospete (5 porții), nuci (15-20 g), 180 g cereale integrale (grâu, ovăz, porumb, orez), 160 g carne de calitate bună sau leguminoase (fasole, mazăre, năut) și cât mai variat.

– carnea roșie va fi preferată de 1-2 ori pe săptămână, iar carnea albă de 2-3 ori pe săptămână; pentru prepararea alimentelor tradiționale de tip sarmale folosiți o carne mai slabă și adăugați doar o lingură de ulei la 1 kg de compoziție.

– gătiți alimentele prin fierbere/coacere/grătar, dar nu un timp îndelungat pentru că își pierd vitaminele, evitați prepararea prin prăjire; introduceți varza la cuptor, nu o căliți în ulei.

– alegeți grăsimi nesaturate (pește, avocado, ulei de măsline, floarea soarelui) în favoarea celor saturate (unt, ulei de cocos sau palmier, brânzeturi).

– limitați gustările dulci și consumul de alimente crocante (chipsuri, alune, semințe) care dau o falsă senzație de calmare, mai cu seamă când sunteți la televizor.

– evitați să cumpărați gustări dulci sau sărate; încercați să serviți produsele de tip cozonac sau pască în prima parte a zilei și într-o cantitate moderată.

– limitați consumul de sare; atenție la murături și la brânzeturi.

– hidratați-vă cu 8-10 pahare de apă pe zi; evitați băuturile carbogazoase îndulcite; consumați alcool cu moderație (200 ml vin demi-sec la masă).

– evitați să comandați mâncare gătită, reducând astfel contactul cu persoane necunoscute și preparați mâncarea acasă; astfel puteți controla calitatea alimentelor.

Alte recomandări

Gestionați corect timpul: treziți-vă la aproximativ aceeași oră a dimineții și schimbați hainele ca și cum ați ieși din casă. Păstrați aceeași oră de somn seara. Dacă lucrați de acasă, așezați-vă la birou având o poziție corectă. Ridicați-vă la fiecare oră pentru a face câțiva pași prin casă.

Investiți în ceea ce merită: nu irosiți timpul mai mult de 5-10 minute pe canalele de știri. Alegeți surse credibile din rețelele de socializare, iar dacă ceea ce citiți sau auziți vă provoacă teamă, disconfort sau foame, opriți sursa.

Activitate fizică: faceți câteva exerciții fizice dimineața la trezire sau seara, la distanță de 2 ore de ultima masă. Sunt recomandate exerciții de relaxare tip Yoga, Pilates, Tai-chi.

Rămâneți în relație cu familia și prietenii, comunicați telefonic despre problemele sau îngrijorările pe care le aveți. Nu ezitați să apelați medicul de familie, specialistul sau un psiholog deoarece mulți dintre ei acordă consulații telefonice și sunt dispuși să vă consilieze. Ne-am asumat cu toții jurământul și învățămintele lui Hipocrate fie că sunt împrejurăriri mai bune sau mai rele: ”medicul îngrijește, natura vindecă”.

UMFCD logo

Educație

  • Facultăți și resurse
  • Admitere licență
  • Examen de disertație
  • Masterat
  • Admitere studenți internaționali
  • Doctorat
  • Postuniversitar

Studenți

  • Viitori studenți
  • Servicii sociale
  • Norme legale
  • Organizatii studențești
  • Carnetul studentului
  • Acte studii
  • Secretariat

Contact

Strada Dionisie Lupu Nr. 37, Sector 2, București, România

Telefon:
+4021 3180719
+4021 3180721
+4021 3180722
E-mail: rectorat@umfcd.ro

© 2025 Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" | Toate drepturile rezervate.

TOP

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru web.

Poți afla mai multe despre cookie-urile pe care le folosim sau să le dezactivezi în .

UMFCD logo
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.

Cookie-uri terțe

Acest site utilizează Google Analytics pentru a colecta informații anonime, cum ar fi numărul de vizitatori ai site-ului și cele mai populare pagini.

Menținerea acestui cookie activat ne ajută să îmbunătățim site-ul nostru.

Te rog activează mai întâi cookie-urile strict necesare ca să-ți putem salva preferințele!

Politică cookie-uri

Pentru mai multe informații verificați politica noastră privind cookie-urile.