Titlu Proiect: Consolidarea mecanismelor de corelare a ofertei educaționale a UMFCD cu cerințele pieței muncii
Proiect nr.: CNFIS-FDI-2025-F-0528
Acronim: GenResCom IV
Domeniul vizat: 7.Corelarea ofertei educaţionale cu cererea pieţei muncii, consilierea și orientarea în carieră
Perioada de desfășurare: 01.04 - 16.12.2025
Sursa de finanțare: Fondul de Dezvoltare Instituțională destinat universităților de stat – FDI 2025
Total valoare Aprobată ME (LEI): 200.000,00
Valoare cofinanțare (LEI): 554.461,00
Director de proiect: Conf. Univ. Dr. Bruno Velescu
Scopul proiectului: Proiectul are ca scop consolidarea mecanismelor instituționale ale UMFCD de adaptare continuă a ofertei educaționale,pentru absolvenții tuturor ciclurilor de studii, la cerințele actuale din piața muncii,prin continuarea demersurilor din proiectele anterioare: (i)extinderea dialogului cu mediul socio-economic; (ii)dobândirea de competențe și abilități relevante; (iii)susținerea carierei de cercetător.
Obiectivele proiectului:
- OS1: Consolidarea parteneriatelor dintre UMFCD și mediul socio-economic pentru creșterea impactului asupra inserției absolvenților pe piața muncii: Prin acest obiectiv se urmărește consolidarea direcțiilor strategice de dezvoltare instituțională care încurajează dialogul activ al UMFCD cu angajatorii din domeniul biomedical (ex.clinici public-private, industria din domeniul sănătate, farmacii, cabinete medicale). Identificarea de noi parteneri, cu expertiză relevantă asupra practicilor din sectorul biomedical, este un element important în identificarea competențelor și abilităților de care este nevoie în piața muncii. În acest sens se urmărește organizarea a 3 întâlniri cu reprezentanți din mediul academic (inclusiv studenți) cu angajatori din mediul public-privat cu scopul de a identifica zonele din sectorul biomedical care necesită o îmbunătățire a competențelor predate și abilităților dobândite de către studenți. Acest obiectiv va avea un impact semnificativ asupra eficienței inserției absolvenților, dezvoltării unei colaborări sustenabile cu angajatorii și adaptării rapide a ofertei educaționale la cerințele sectorului biomedical, contribuind astfel la susținerea misiunii strategice a UMFCD.
- OS2: Identificarea de competențe care să răspundă nevoilor actuale din piața muncii: UMFCD urmărește actualizarea și optimizarea competențelor dobândite de către studenții tuturor programelor de studii pentru a răspunde nevoilor actuale din piața muncii. În acest sens se urmărește continuarea activităților de chestionare a angajaților și angajatorilor cu privire la provocările generate de direcțiile emergente din domeniul biomedical (ex. terapii personalizate, digitalizare, etică, One Health) și necesarul de cunoștințe, competențe și abilități ale absolvenților UMFCD. Prin acest obiectiv se urmărește o mai bună corelare a programelor de studii cu cerințele actuale ale pieței muncii din domeniul biomedical, crescând astfel relevanța formării academice. Prin dezvoltarea unor competențe practice și specializate, absolvenții vor avea oportunități mai bune de integrare profesională, răspunzând nevoilor concrete ale angajatorilor.
- OS3: Susținerea activităților UMFCD ca furnizor de competențe și abilități care să răspundă cu succes nevoilor din piața muncii: Acest obiectiv are ca scop consolidarea capacității instituționale a UMFCD de a fi furnizor de competente și abilități care să răspundă cu succes nevoilor curente din piața muncii. În cadrul acestui obiectiv se urmărește îmbunătățirea infrastructurii educaționale a UMFCD în corelație cu rezultatele proiectelor anterioare. Astfel se vor demara procedurile de acreditare a spațiului amenajat conform cerințelor legislative în vigoare pentru lucrul cu animalul de laborator; achiziționarea unui sistem tip IVC (sistem de cuști ventilate individual) necesar asigurării microclimatului necesar animalelor de laborator. Un alt aspect vizat este realizarea la nivel instituțional a unui program informatic, care să permită încărcarea protocoalelor de cercetare care însoțesc lucrările de licență, disertație, doctorat, de către studenții tuturor ciclurilor de studii, precum și reducerea timpului de evaluare și avizare a acestora de către Subcomisia de etică a cercetării științifice a UMFCD. Realizarea acestui obiectiv presupune organizarea 2 ateliere de lucru tematice (principii 3R, variabilitatea rezultatelor în cercetare), invitarea unor specialiști din sectorul socio-economic pentru susținerea de cursuri în cadrul programelor de rezidențiat, avizarea unor proiecte educaționale care implică animalele de laborator de către autoritățile competente (ANSVA). Prin acest obiectiv, UMFCD își consolidează rolul de furnizor de competențe relevante pentru piața muncii și cercetarea biomedicală, modernizând infrastructura educațională și eficientizând procesele academice și de cercetare.
- OS4: Susținerea carierei de cercetător în domeniul biomedical în rândul studenților: Acest obiectiv urmărește continuarea acțiunilor inițiate în cadrul proiectelor anterioare, având ca scop creșterea atractivității carierei de cercetător în domeniul biomedical. Se vor susține parteneriatele dintre studenți și doctoranzi/cercetători, oferind oportunități de învățare practică și ghidare profesională. Această inițiativă sprijină consolidarea unei culturi academice bazate pe colaborare, în care mentorii vor avea un rol activ în orientarea tinerilor către cariera de cercetător.